sobota, 17 listopada 2012

Marchewkowo :)

Moje Drogie ;)

dziś postanowiłam podzielić się z Wami smakiem przecudownie smacznego ciasta marchewkowego! Jest ono doskonałe, głównie ze względu na to, że nie jest ciastem suchym, które przy pierwszym kęsie staje w gardle, a smakołykiem, który można jeść i jeść i jeść i jeść... ;)

Poniżej zdjęcia mojego cuda ;) Już nawet kawałek spróbowałam celem sprawdzenia czy wyszło - i wyszło! :) 


Wiem, wiele nie widać z samego ciasta, ale mam nadzieję, że wierzycie mi na słowo ;)

Podaję przepis dla głodnych marchewki na słodko :)

składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody szczypta soli
  • orzechy (myślę, że najlepsze są włoski, ale ja ostatnio dałam migdały i też jest pycha :)
sposób przygotowania: 
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, a na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i orzechy. Piec w temp. 180 stopni., przez ok. 40 min. Choć jeszcze tak nie jadła sądzę, że będzie pyszne z serkiem waniliowym, a na pewno z bitą śmietaną. :)
Smacznego Kochane!
PS - Moja Droga S, mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu, jako wyrafinowanej Mistrzyni Kuchni :)
Lilly 

3 komentarze:

  1. ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych :) w pierwszej piątce na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Aolan i S,

    Bardzo się cieszę, że nie tylko ja jestem amatorką tego ciasta :) gdyby nie silna wola całą blachę pochłonęłabym ja a nie R. ;)

    całuję,
    Lilly

    OdpowiedzUsuń